Hoe Tata Steel Packaging het productieproces verbetert met effectief testen

Tata Steel is een van ’s werelds grotere staalproducenten. Het bedrijf levert wereldwijd hoogwaardige staalproducten aan diverse marktsectoren. Tata Steel Packaging IJmuiden maakt – zoals de naam al doet vermoeden – staal voor verpakkingen. Denk aan staal ontworpen voor voedsel- en drankblikken, verfblikken, spuitbussen en meer.

“We bouwen een systeem dat ervoor zorgt dat het staal in de fabriek op tijd van en naar de juiste plekken wordt vervoerd” aldus Chris Twigt, senior consultant bij Pancompany. Samen met developers van Tata Steel Packaging werkt hij aan de vernieuwing van het systeem dat het logistieke deel van het productieproces aanstuurt. “Elke staalrol die de fabriek binnenkomt wordt met behulp van automatische kranen en heftrucks naar verschillende plekken in de fabriek verplaatst”. Om dit proces zo soepel en foutloos mogelijk te laten verlopen, heb je een systeem nodig waar je op kunt vertrouwen.

Test, test en nog eens test

Test engineering is het proces dat erop gericht is producten, waaronder systemen, te testen en daarmee tot een gewenst kwaliteitsniveau te verbeteren. Dit proces kan worden toegepast op bijna elk product of elke dienst. Of het nu gaat om een fysiek product, een machine in een productielijn of software. En de laatste is, nu software een steeds grotere rol speelt in bedrijfsprocessen, belangrijker dan ooit. Het kleinste foutje in de geschreven code kan al enorme consequenties hebben voor de functionaliteiten in het syteem. De code moet kloppen om ervoor te zorgen dat het hele systeem exact draait zoals het hoort. Door software uitvoerig te testen, ook voordat het systeem in werking wordt gesteld, worden bugs en mogelijke problemen preventief getackeld.

Testautomatisering bespaart ons tijd

“Voor de ontwikkeling van het nieuwe systeem hebben we veel kunnen bijdragen op het gebied van software testing” gaat Chris verder. “Bij Tata Steel Packaging werd voorheen niet met automatische testen gewerkt, er werd voornamelijk manueel getest. Wanneer systemen alleen maar groeien en meer functionaliteiten krijgen, moet er ook steeds meer worden getest. Je kunt je vast voorstellen dat dit ontzettend veel tijd kost, zeker voor een fabriek van deze grootte. Je wilt naar een situatie waarin alles, of in ieder geval zoveel mogelijk, automatisch wordt getest. Dat is veel efficiënter” daar voegt Chris het volgende nog aan toe “Het mooie van geautomatiseerde testen is dat ze met één druk op de knop en op elk moment uitgevoerd kunnen worden. Dat betekent dat je op elk moment de kwaliteit kunt toetsen van de software die wordt opgeleverd. En ook direct kunt testen of bestaande functionaliteiten niet zijn aangetast na een aanpassing in de software.”

Unit en end-to-end testen

Tata Steel Packaging past met de hulp van Chris, unit testen en end-to-end testen toe. Een unit test controleert of een klein onderdeel van de code doet wat je verwacht dat het doet. “Unit testen kun je erg snel draaien. Het feit dat je snel én in een vroeg stadium potentiële fouten kunt vinden heeft veel voordelen” geeft Chris aan. Met een end-to-end test wordt getest of het systeem, van begin tot eind, functioneert zoals het zou moeten functioneren in een echt gebruikersscenario. Een goede manier om ook direct de user experience te testen.

Een waardevolle toevoeging voor ondersteunend personeel

“Bij Tata Steel Packaging heb ik een uitbreiding gemaakt door de uitvoer van de end-to-end tests om te zetten naar sequence diagrams in de cloud.” Een sequence diagram, ook wel event diagram genoemd, toont de volgorde van gebeurtenissen die leiden tot een gewenst resultaat. “Deze sequence diagrams zijn van onschatbare waarde voor ondersteunend personeel” aldus Chris. Sequence diagrams tonen namelijk direct voor elk gebruiksscenario:

· welke systemen/operators betrokken zijn;
· welke berichten de systemen naar elkaar sturen en van elkaar verwachten;
· hoe en wanneer het systeem statusveranderingen administreert.

“Sequence diagrams komen voort uit het draaien van de end-to-end testen. Dat zorgt ervoor dat ze altijd up-to-date zijn en vaak als referentie worden geraadpleegd” sluit Chris af.

Een must have voor het leveren van kwaliteit

Software testing is essentieel voor elke business waar IT een rol heeft in bedrijfsprocessen. Sterker nog, het speelt een beslissende rol in het succes van de organisatie. “Het is een absolute must have voor het leveren van kwaliteit, maar ook om de kwaliteit voor de toekomst te kunnen garanderen” geeft Chris aan. Goed geteste software voorkomt storingen tijdens het productieproces en daarmee ook onnodige extra kosten of problemen aan het einde van het traject. Een gestructureerde en (deels) geautomatiseerde testaanpak verkleint en geeft inzicht in de risico’s. Kortom een aanpak voor een ijzersterk systeem.

Pancompany proven IT-experts

Pancompany is een community van proven IT-experts. Wij houden van ons werk en delen onze expertise graag. En die is niet gering. Van Business Information Analysis, Software Development, Test Engineering tot Agile Management en Data Analytics.

Pancompany brengt samenhangende IT-expertises onder één dak, waardoor we volledige en effectieve IT-ontwikkelteams kunnen formeren. Teams die de kwaliteit van jouw systeem waarborgen en projectmatig gestuurde veranderingen tot een goed einde brengen.

Are you up for the test? Neem voor meer informatie over software testing of onze andere expertises contact op met onze proven IT-experts. We’re here to help!

Gerelateerde berichten

Selecteer je weergave.