Een passie voor kennisdeling
Knowledge is power, vooral als je het deelt met anderen. Als organisatie is de kennis die je in huis hebt één van de grootste voordelen die je kunt pakken op je concurrentie. Door kennis te delen verhoog je de productiviteit en innovativiteit van je team. Je voorkomt dat kennis verloren gaat en het maakt het werk ook nog eens een stuk leuker! Om te ontdekken hoe dat er bij Pancompany aan toe gaat, gaan we in gesprek met Wouter Nieuwenburg. Als Competence Developer Business Analysis, zorgt hij ervoor dat er kennis wordt opgehaald en gedeeld. Kennis waar iedereen van profiteert: onze collega’s, onze klanten en de markt. Het draait om samen vooruitgaan.
Business analist by accident
Wouter’s passie voor kennisdeling komt op verschillende manieren tot uiting. Of het nu gaat om het opzetten van een business analyse, het geven van gastlessen op scholen of het delen van ervaringen met vakgenoten als spreker op een congres, Wouter geniet ervan. “Kennis delen zit gewoon in mijn bloed. En dat terwijl ik nooit de ambitie heb gehad om leraar te worden”, aldus Wouter. De keuze om voor het vak Business Analysis te kiezen was voor hem, zoals voor velen, niet vanzelfsprekend. “BA staat ook wel voor ‘By Accident’. Bijna alle business analisten worden namelijk per ongeluk business analist. Dat is voor mij tevens een reden om mijn kennis te delen, om mensen bewust deze carrièrekeuze te laten maken.” BA staat in het geval van Wouter ook voor ‘Bekende Analist’. Zijn expertise wordt wereldwijd erkend, met een eervolle vermelding in de top 50 van business analisten op LinkedIn.
Kennisdeling in de praktijk
Het delen van kennis kan natuurlijk via een training of event, maar ook gewoon tijdens het werk. Wouter legt uit: “Ik reserveer een aantal uur per week specifiek voor het ophalen en delen van kennis, de rest van de tijd besteed ik aan een project.” Samen met Jeffrey, Business Manager Business Analysis bij Pancompany, onderzoekt hij marktvragen en analyseert hij trends om gerichte kennissessies te organiseren. “We bespreken vragen als ‘Welke ontwikkelingen zien we?’, ‘Waarom gebeurt dit?’ en ‘Welke impact heeft dit op ons werk?’. Het is de kapstok voor de kennissessies die wij organiseren, om experts op de werkvloer voor te bereiden op wat de toekomst van hen vraagt”, vertelt Wouter. Het resultaat? Gerichte kennissessies die inspelen op veranderingen in het vakgebied.
Kennis delen is samenwerken
Binnen Pancompany staat kennisdeling centraal in de bedrijfscultuur. Met verschillende Competences, waaronder Business Analysis, streven zij ernaar niet alleen de eigen competentie te ontwikkelen, maar ook bredere discussies over de eigen grenzen van de BA Competence te voeren. “We zetten ons niet alleen in voor de ontwikkeling van onze eigen competentie, maar streven ernaar dit breder toe te passen, waardoor het waardevol wordt voor meerdere vakgebieden. Onlangs organiseerden we sessies waarin we de rol van een business analist vergeleken met die van een data analist. We onderzochten of een business analist zomaar een data analyse kan uitvoeren en vice versa. Deze discussies leiden tot interessante uitkomsten die we graag delen, zodat iedereen ervan kan profiteren. Dit is een belangrijk onderdeel van onze cultuur van kennisdeling.”
Belangrijke kennisbronnen
Naast (interne) meet-ups wordt er bij Pancompany ook via andere wegen kennis aangeboden en vergaard. Bijvoorbeeld door het bezoeken van relevante events in binnen- en buitenland. En Pancompany is business sponsor van het International Institute for Business Analysis (IIBA) Nederland en de internationale BA & Beyond congressen, waarmee geborgd is dat actuele kennis ons direct bereikt. Wouter betrekt collega’s bij deze events afhankelijk van de relevantie voor hen. Zijn inspiratie haalt hij uit een groot internationaal netwerk van business analisten. “In wekelijkse meetings delen we ideeën en sparren we met elkaar” legt Wouter uit. “Daarnaast zorgen de persoonlijke gesprekken met onze business analisten ook voor de nodige input. Met enige regelmaat check ik bij collega’s even in om hun ervaringen op te halen, hun uitdagingen mee te nemen en mee te denken over de situaties waar zij in zitten. En hoe we dat, bijvoorbeeld met een workshop, kunnen oplossen”, gaat hij verder. “Dit omvat ook het faciliteren van individuele leerbehoeften. Als jij een opleiding wilt volgen en je kennis wilt verdiepen in een bepaald onderwerp dat voor jouw project relevant is, dan proberen we daar een mouw aan te passen.”
Een uitnodiging aan toekomstige IT-experts
Wij geloven in de kracht van gedeelde kennis en de impact ervan op ons dagelijkse werk. Sharing is caring! Wouter drukt het treffend uit: “We zijn echt niet op zoek naar alleen vakidioten, maar wel naar mensen die gedreven zijn om zowel zichzelf als het vakgebied te verbeteren.” Zoek jij niet zomaar een baan, maar een omgeving waarin je kunt groeien? En kunt bijdragen aan de ontwikkeling van jouw vakgebied én ons team? Dan zit je goed bij ons!