Pancompany @ the IIBA NL Annual Congress 2023

23 november 2023

Hogeschool Utrecht

Pancompany @ the IIBA NL Annual Congress 2023

IIBA NL verwijst naar het International Institute of Business Analysis in Nederland. Het is een tak van de wereldwijde organisatie die de normen en praktijken van Business analyse bevordert en professionals op dit gebied ondersteunt. IIBA NL organiseert activiteiten en initiatieven specifiek gericht op de zakelijke analysegemeenschap in Nederland. Als trotste sponsor was Pancompany uiteraard weer aanwezig op het jaarlijkse congres. 

1e Sessie: Duik in Generative AI met Christian Warmuth, AI Engineer bij SAP

Jan Hendriks opende de dag als dagvoorzitter en introduceerde Christian Warmuth, AI Engineer bij SAP. Deze sessie concentreerde zich op de huidige stand van zaken in Generative AI.

 • Introduction to Generative AI: Christian gaf een diepgaande blik op Generative AI, met focus op grote taalmodellen en hoe ze werken. Het concept van ‘prompt chaining’ werd verkend als een mechanisme om deze modellen effectief te benutten.
 • What is different? Why now?: De sessie verkende waarom Generative AI nu zo anders is en welke nieuwe mogelijkheden het biedt.
 • Potential implications for Business Analysis: Hier werden de potentiële implicaties van Generative AI voor Business Analysis besproken, met nadruk op tools zoals Copilot for Office. Het belang van contextualisatie in de bedrijfssituatie werd benadrukt, waarbij Business Analysis zowel beïnvloed wordt als de kans heeft om Generative AI ten volle te benutten. Dit is uiteraard erg afhankelijk van de gebruiker, zo kan AI heel incredibly smart en shockingly stupid zijn.
 • Where can I start?: Praktische stappen werden besproken, waaronder het gebruik van externe bronnen, zoals gratis cursussen over Generative AI, en het verkennen van platforms zoals Twitter en Unhyped.io. Een waarschuwing voor data- en gebruiksbepalingen werd ook gegeven.

Het belang van het begrijpen dat LLM’s meer zijn dan chatbots werd benadrukt, evenals de noodzaak van upskilling van het personeel om Generative AI effectief te benutten.

 • Hoe nu verder: De spreker ging verder met het bespreken van doelen, het specificeren van grensvoorwaarden en regels, en het belang van controle en weerstand tegen verleiding bij het gebruik van Generative AI.
 • Sustainability: De kosten van het stellen van één vraag aan Chat GPT werden aangestipt, met nadruk op de potentiële kosten van het trainen van het model.
 • Copyright issues: De vraag of het gebruik van ChatGPT tot auteursrechtelijke problemen kan leiden, kwam aan bod.
 • Hoe belangrijk is prompt writing als skillset?: Tot slot werd besproken hoe belangrijk het schrijven van prompts als vaardigheid is bij het werken met Generative AI.

2e Sessie: Joris Schut over Data-Driven Organisaties

Joris Schut, Senior Business Consultant Data Management bij BearingPoint, deelde in de tweede sessie inzichten over wat een organisatie ‘data-driven’ maakt en hoe een holistisch data capability-model kan helpen.

 • What makes an organization data-driven?: Hier werden de kenmerken van een data-gedreven organisatie besproken, waaronder beslissingen gebaseerd op feiten en het hebben van een enkele bron van waarheid voor alle data.
 • Domains within the field of data: De verschillende domeinen binnen het dataveld werden geïdentificeerd als conformance, performance, enablement, datamanagement, data analytics en data engineering.
 • How can a holistic data capability model help?: Joris presenteerde een model dat organisaties kan begeleiden bij hun reis naar datagedreven besluitvorming, met stappen als inspiratie, grounding, dreaming en monitoring (Data Life Cycle Management).
 • Become a more data-driven BA: De sessie eindigde met suggesties voor Business Analysts om meer datagedreven te worden, waaronder certificeringen zoals IIBA CBDA, IIBA CCA en IIBA CBAP.

3e Sessie: Geertje Appel over BA-capaciteiten

Geertje Appel, Agile teamcoach via Le Blanc, sloot de dag af met een reflectie op het Business Capability Model. Dit is een 8 vlaks model waarin je jezelf plot en kijkt waarin je wilt of moet groeien, met een focus op het T-shape model en het belang van professionele vaardigheden, persoonlijke kwaliteiten (van BA Toolkit naar de BA Skillset) en bedrijfskennis.

De dag bood een rijke schat aan informatie over Generative AI, data-driven besluitvorming en Business Analyse-capaciteiten, waardoor de deelnemers geïnspireerd en goed geïnformeerd de wereld van geavanceerde technologieën en datagestuurde strategieën kunnen betreden.

Pancompany @ the IIBA NL Annual Congress 2023

Als trotse corporate sponsor van IIBA NL staan wij vandaag bij het jaarlijkse #BA congres bij Hogeschool Utrecht. Ontdek boeiende lezingen van #BA experts en ontmoet Pancompany’s Business Analisten; Wouter Nieuwenburg & Demy Kars!

Ook hoor je hier de pitches voor de #BAAchievementAward 2023!

Kom je een praatje maken bij onze stand?

Praat mee over dit congres op Linkedin

Selecteer je weergave.