7 essentiële soft skills voor Java developers

Zelfs met de introductie van nieuwe programmeertalen en frameworks, blijft de vraag naar Java developers groot. Dat technische vaardigheden een must-have zijn in dit vakgebied, hoeven wij jou als Java developer vast niet uit te leggen. En het spreekt ook voor zich dat hard skills van aanverwante technologieën zoals JavaScript, cloud services en application containers geen overbodige luxe zijn.
Hoewel je in een technische omgeving werkt, heb je ook aantal soft skills nodig om goed te zijn – en nog beter te worden – in je vak. In deze blog lees je welke zeven soft skills voor een Java developer onmisbaar zijn.

1. Teamwork makes the dream work

Java developers werken veel samen met analisten, andere developers en testers. Een ‘whole-team approach’ is een voorwaarde om als Agile team het project tot een succes te maken. Dat kan alleen als het team goed kan samenwerken, elkaars skills en vaardigheden kent en bereid is om elkaar te helpen. Teamwork dus.

2. Sterk in communicatie

De tijden dat je je als Java developer kon verstoppen achter je laptop of computer zijn, met de grootschalige adoptie van Agile werken, al lang voorbij. Effectief kunnen communiceren is een must. Dat gaat over de communicatie met andere teamleden, maar ook over het communiceren met de product owner en de stakeholders. Dat Java voor jou geen geheimen kent, betekent niet dat iedereen jouw codetaal begrijpt. Houd hier rekening mee tijdens het geven van een presentatie van de werkende software, het ophelderen van een probleem en zelfs een snelle reactie op een mail.

3. Leerbereidheid en aanpassingsvermogen

Ontwikkelingen in de IT volgen elkaar snel op. Java en ook andere programmeertalen worden voortdurend doorontwikkeld. Dit betekent dat jij als Java developer wordt uitgedaagd deze ontwikkelingen bij te houden en ook toe te passen. Je moet bereid zijn om je werkmethoden te herzien en dat vraagt leerbereidheid en het nodige aanpassingsvermogen. Don’t fight it, embrace it! Omarm de veranderingen binnen IT-land. Anticipeer op verandering en kijk naar kansen. Het is een waardevolle toevoeging aan jouw soft skills en het zal je zeker helpen in jouw ontwikkeling als IT-expert.

4. Timing is everything

Niet weten hoe jij je tijd in moet delen kan een negatieve impact hebben op het succes van een project. Kunnen inschatten hoeveel tijd nodig is voor de programmeertaken, taken goed organiseren en prioriteiten stellen tijdens een sprint zijn belangrijke kwaliteiten. Als jou dat lukt, is de kans groot dat de gedefinieerde taken worden afgerond binnen de sprint. En dat werkt lekker, toch? Een goede Java developer heeft gevoel voor timing.

5. Probleemoplossend vermogen

Systeemfouten komen regelmatig voor bij het programmeren van software. Dat is niet erg, want daarom testen we. Maar de bevindingen die in een test gedaan worden stellen het probleemoplossend vermogen van een Java developer soms flink op de proef. Deal met deze situaties door ze niet te zien als een probleem, maar een uitdaging of een mooie kans om weer iets nieuws te leren.

6. Analytisch kunnen denken

Je bent als Java developer niet alleen een ster in coderen, ook jouw analytische skills zijn ‘on point’. Een goed ontwikkeld analytisch vermogen helpt jou om een vraagstuk of probleem te analyseren en op te lossen. Een analytische developer heeft een onderzoekende houding, kan hoofd- van bijzaken onderscheiden, stelt kritische vragen, vindt relevante informatie en legt verbanden om snel bij de bron van het probleem te komen. Analytisch kunnen denken vormt een ijzersterke combinatie met de vorige skill: probleemoplossend vermogen.

7. Aandacht voor detail

Java developers werken met ingewikkelde programmeer taken die exacte coderingsinstructies vereisen. Een scherp oog voor detail is essentieel voor bijna elke taak. Zeker bij programmeren kan een kleine fout een groot verschil maken.

Ontwikkel je skills bij Pancompany

Nog niet al deze soft skills voor een Java developer onder de knie? Geen stress, alles kun je leren. We’re here to help. Bij Pancompany werk en denk jij als een ondernemer. Dat betekent dat jij zelf de regie hebt op jouw carrièrepad en ontwikkeling. Maar je hoeft het niet alleen te doen. Wij helpen je door jouw groei centraal te stellen. Hiervoor organiseren we regelmatig meet-ups om van elkaar te leren en krijg jij de ruimte om aan jouw persoonlijke skillset te werken, bijvoorbeeld door het volgen van een training.

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging als Java developer, waarin je werkt aan je hard- en soft skills? Join Pancompany! Lees meer over werken bij Pancompany of neem contact met ons op. We vertellen je graag meer!

Gerelateerde berichten

Selecteer je weergave.