3 Top data engineer skills

In de digitale wereld van vandaag waarin steeds meer data beschikbaar komt, behoren data engineers tot de meest gevraagde professionals. Bedrijven hebben hebben de laatste jaren, mede door de pandemie, volop ingezet op digitalisering. Dat gaat hand in hand gaat met het verzamelen en beheren van data. En dat is precies waar (big) data engineers zich mee bezighouden. Maar dat hoeven we jou vast niet uit te leggen. Jij weet als data engineer namelijk als geen ander hoe je data verzamelt, beheert en transformeert, zodat eindgebruikers er ook mee aan de slag kunnen. Dat is jouw passie. Maar hoe zorg jij ervoor dat jij in deze snel ontwikkelende omgeving up-to-date blijft? Welke technische skills zijn onmisbaar voor succesvolle data engineers anno nu? Wij geven je drie must have data engineer skills. Keep reading!

#1 Multi-cloud computing

De eerste en misschien wel één van de belangrijkste in het rijtje data engineer skills: multi-cloud computing. Bedrijven zijn niet langer aan één cloudleverancier gebonden. Er zijn zelfs steeds meer bedrijven die kiezen voor de multi-cloud. Volgens onderzoek van Forrester Consulting heeft naar schatting zo’n 94% van de bedrijven in 2024 een multi-cloud netwerk. De multi-cloud is een cloud-architectuur waarbij meerdere public of private clouds naast elkaar gebruikt worden. In de meeste gevallen gaat het om meerdere clouds van hetzelfde type.

Een data engineer moet de onderliggende technologieën van cloud computing goed begrijpen en in het bijzonder kennis hebben van IaaS-, PaaS- en SaaS-implementaties. Veel omgevingen gaan over van on-premise naar cloud of draaien zelfs hybride. Met deze kennis op zak help je bedrijven bij de overgang naar en met het maken van impact in elke cloud-omgeving.

#2 Statistiek

Een data engineer heeft een sterke achtergrond in statistiek en wiskunde. Je werkt namelijk met statistische modellen en die moet je kunnen aanpassen en uitbreiden. Goede kennis van statistiek maakt het voor data engineers mogelijk om kritisch na te denken over de waarde van verschillende data en welke vragen er wel – of juist niet – mee beantwoord kunnen worden. Deze skills maken het ook mogelijk slim gebruik te maken van machine learning en data science toepassingen. Waar dat handig voor is? Goede vraag!

Data engineers die vertrouwd zijn met machine learning zullen veel efficiënter samenwerken met een data scientist en daarnaast de behoeften van een organisatie nog beter begrijpen. Waar dat goed voor is? Terechte vraag! Het stelt je in staat nog sneller trends bloot te leggen en patronen te herkennen. Los van deze voordelen helpt advanced kennis van machine learning jou bij het bouwen van betere data pipelines en het produceren van relevante datamodellen. Collega’s Emile en Jeffrey leerden er meer over tijdens de Big Data Expo. Benieuwd naar hun inzichten? Let’s learn more about machine learning.

#3 Datastructuren

Advanced kennis van database-architectuur en -ontwerp, is een vereiste skill voor data engineers. Hoewel data engineers meestal data optimaliseren en filteren, is kennis van de basis van datastructuren waardevol. Data wordt vaak ongestructureerd aangeleverd en kan daardoor niet direct worden gebruikt. Daarvoor moet de data eerst naar een bruikbaar formaat getransformeerd worden.

Kennis van datastructuren vergemakkelijkt de samenwerking met andere teams. Zo weet je op welke wijze en met welke mate van efficiëntie gegevens worden opgeslagen, gewijzigd en teruggevonden. That’s not all, als je beter begrijpt hoe data georganiseerd opgeslagen kan worden, begrijp je ook beter hoe deze data bij kan dragen aan de bedrijfsdoelstellingen. En zo kunnen teams deze data nog beter inzetten voor onderbouwde zakelijke en strategische beslissingen.

Ontwikkel jouw data engineering skills terwijl je werkt in gave projecten

Data engineering is een behoorlijk complex vakgebied, dat blijkt wel uit deze blog. En dan hebben we pas drie tech skills voor data engineers uitgelicht. Maar dat is precies wat dit vakgebied zo uitdagend maakt, er valt nog genoeg te leren. Ambieer je een carrière als (big) data engineering expert? En ben jij op zoek naar een organisatie waar jij alle ruimte krijgt om de bovenstaande skills – en nog vele meer – te ontwikkelen terwijl je werkt in projecten voor top 200-bedrijven? Let’s meet!

Pancompany zoekt big data engineers met passie voor hun vak, de drive om te blijven leren en voor de nodige dosis fun at work zijn. Sounds like you? Check dan ook vooral even 5 redenen om voor Pancompany te kiezen. Of solliciteer meteen, dat mag natuurlijk ook!

Gerelateerde berichten

Selecteer je weergave.