Data Expo 2024

11 september 2024

Jaarbeurs Utrecht

Data Expo 2024

Ruim tien jaar geleden kwam “big data” op de radar van IT-organisaties. En negen jaar geleden werd de eerste Big Data Expo georganiseerd in de Jaarbeurshal in Utrecht. Dit jaar is het evenement omgedoopt tot ‘Data Expo’ om beter aan te sluiten bij het uitgebreide aanbod. De onderwerpen op de expo zijn divers en variëren van datastrategie tot datavisualisatie en van cloud computing tot ML/AI.

Onze experts mochten dit event natuurlijk niet missen en dus gingen Competence Developer Emile Strijbos, Business Manager Jeffrey van Beers en Business Analist Marijke de Jong voor ons op pad. We willen graag onze take-aways met jullie delen.

Het pad naar datavolwassenheid

Job Gawel, Hoofd Data bij New York Pizza, legde op een heldere manier uit hoe zij de overgang naar een data-gedreven organisatie hebben ingezet. Deze transitie is begeleid met behulp van het Data Maturity Model, waarvan er vele versies beschikbaar zijn. Vaak kun je online een gratis Data Maturity Scan uitvoeren om een indruk te krijgen van je datavolwassenheid.

Het model van Data Science Lab beoordeelt zes kernaspecten van de organisatie: Leiderschap, Cultuur, Professionals, Data, Tooling en Projecten. Elk van deze aspecten wordt beoordeeld op een schaal van 1 tot 5, variërend van traditioneel tot volledig datagedreven. Job gaf aan dat de data volwassenheid wordt bepaald door de zwakste schakel. Pas door te focussen op álle zes aspecten, kan een organisatie echt vooruitgang boeken in datavolwassenheid en haar data-potentieel volledig benutten.              

Uitdagingen binnen de energietransitie

De energietransitie is een onderwerp dat mij bijzonder interesseert. Het is een kwestie waar we allemaal bij betrokken zijn en die we samen moeten aanpakken om een duurzame toekomst mogelijk te maken.

Stedin, een van de Nederlandse netbeheerders, werkt aan een nieuw energiesysteem dat beter aansluit op de toekomst. Ons energienet zal er over 20 jaar heel anders uit zien vandaag de dag. Dit is een complexe uitdaging, aldus CTO David Peters, die toelichtte hoe de toepassing van data en AI hierbij helpen. Enkele voorbeelden die langs kwamen:

  • Particulieren sturen vooraf een foto van hun meterkast, waarna AI de componenten herkent. Zo kan de monteur goed voorbereid aan de slag.
  • Monteurs worden ondersteund met de Hololens, die niet alleen live meekijken mogelijk maakt zoals met een mobiele telefoon, maar ook het real-time plaatsen van instructies en visuele aanwijzingen in de werkruimte van de monteur. Dit maakt complexe reparaties efficiënter en nauwkeuriger, terwijl het 4-ogenprincipe op afstand gewaarborgd blijft.
  • In het derde voorbeeld werd de complexiteit goed zichtbaar. Om storingen te voorkomen, mag de spanning op het net niet te hoog worden. Hiervoor gebruiken ze een model om de belasting voor de volgende dag te voorspellen. Dit model wordt gevoed met verschillende features, zoals eerdere metingen van de belasting, weersomstandigheden, tijdsfactoren (vakantie, weekend, etc.), dynamische energiecontracten en gegevens van de energiehandel.

David benadrukte dat elektrische auto’s een belangrijke rol gaan spelen in de energietransitie. De accu’s van elektrische auto’s zijn zo groot dat één auto meer dan 80 huishoudens van stroom kan voorzien (per dag). Vooral in de winter, wanneer warmtepompen volop draaien en er meer energie wordt verbruikt voor verlichting en apparaten, is het cruciaal dat elektrische auto’s niet tijdens piekmomenten worden opgeladen.

Het was een boeiende presentatie en ik realiseerde me dat ik, als bestuurder van een elektrische auto, ook mijn steentje kan bijdragen aan de energietransitie door mijn laadmomenten slim te plannen en zo het energienet kan ontlasten tijdens piekuren.

ANWB’s Data-architectuur

Stefan Boom van ANWB nam ons mee in hun ontwikkeling naar een geavanceerde data-architectuur. De sessie was zeer gewild onder de bezoekers, en de zaal zat al snel vol. Voor Pancompany was deze sessie bijzonder interessant, aangezien ANWB al geruime tijd een klant van ons is.

De sessie begon met een overzicht van de evolutie van hun data-architectuur, van het eerste concept tot de volledige implementatie, waarbij de mogelijkheden van Snowflake uitgebreid werden benut. Ook werden de principes van Data Mesh besproken en hoe deze bijdragen aan een schaalbare en efficiënte omgeving voor data-uitwisseling. Verder kwamen de uitdagingen op het gebied van datakwaliteit en het mobiliseren van de organisatie aan bod. Door de teams de juiste tools te bieden, kunnen zij zelfstandig innoveren binnen hun eigen domeinen. 

Tegengaan van voedselverspilling

Tijdens de sessie lichtte cateringbedrijf Hutten, in samenwerking met Incentro, hun nieuwe datavisie toe. Ondanks dat Hutten al waardevolle voedingsdata verzamelde, werd deze nog niet optimaal benut. De overstap naar SaaS in 2022 stelde hen in staat een dataplatform te ontwikkelen op Azure SQL en Workato, gericht op datamanagement, integratie en visualisatie.

Het resultaat is een toegankelijk dataplatform dat Hutten helpt waardevolle inzichten te verkrijgen met minimale inspanning. KPI-dashboards en monitors verspreiden deze inzichten binnen de organisatie. Concrete voorbeelden van de impact omvatten aanpassingen in productieprocessen op basis van voedselverspillingsdata, klimaatmonitoring per locatie en marge-analysemodellen voor assortimentoptimalisatie.

De sessie bevestigde maar weer eens hoe belangrijk een gedegen analyse van de data is. Een solide basis is een must-have om betrouwbare voorspellingen te kunnen doen.

Minder nieuwe inzichten

Het is altijd nuttig om op de hoogte te blijven van de nieuwste technologieën en tools, vooral in een sector waar ontwikkelingen op het gebied van data zich in hoog tempo opvolgen. Hoewel we als innovatief en technisch IT-consultancybedrijf met veel interesse naar deze editie uitkeken, bracht het ons helaas minder nieuwe (technische) inzichten dan gehoopt. Veel presentaties waren gericht op de zachte kant van werken met data en minder op de technische aspecten. Zou dit met de naamswijziging te maken hebben?

Selecteer je weergave.