Conference: Big Data Expo 2022

14 september 2022

Pancompany naar Big Data Expo 2022

Op 14 en 15 september vond de Big Data Expo 2022 plaats, in Jaarbeurs Utrecht. Een event dat volledig in het teken staat van – je raad het al – data, business intelligence en analytics. Onze experts mochten dit event natuurlijk niet missen en dus gingen Competence Developer Emile Strijbos en Business Manager Jeffrey van Beers voor ons op pad. De highlights van dit inspirerende bezoek delen zij in deze blog. Here we go!

De inspecteur van de toekomst is een sensor

Interessante slogan én een interessante sessie van Port of Rotterdam. Het zegt namelijk iets over hoe de Rotterdamse haven met behulp van machine learning en artificial intelligence (AI) ervoor zorgt dat de haven veilig en toegankelijk blijft.

Voorheen werd de verkeersveiligheid in de haven handmatig gecontroleerd. Hoe? Door met auto’s rond te rijden en te checken of er schade is aan lantaarnpalen, verkeersborden en het wegdek. Je kunt je vast voorstellen dat dit – voor een terrein als de Rotterdamse haven – een behoorlijke en tijdrovende klus is.

Om deze controle te verbeteren, vergemakkelijken en versnellen wordt er gebruik gemaakt van een slim systeem. Rondrijdende auto’s worden van een camera voorzien die de assets in de haven filmt. Deze beelden worden direct doorgestuurd en geanalyseerd in de Azure Cloud. Een model bepaalt vervolgens, aan de hand van duizenden beelden, of er schade is en geeft dit automatisch aan de aannemer door. Een knap stukje techniek.

Machine Learning: the only expertise you need

Alexey Chaplygin – Chief Technology and Product Officer van Expondo – gaf zijn visie op machine learning versus data science. Hij beweerde dat machine learning in combinatie met neurale netwerken in de meeste gevallen een betere oplossing is dan data science. Deze bewering werd onderbouwd met het aantal FTE dat nodig is voor data science versus machine learning. Met data science heb je namelijk vier FTE nodig en drie disciplines, met machine learning slechts drie FTE en twee disciplines. Waar komt dat verschil van één FTE vandaan? Goede vraag! Het heeft te maken met de manier waarop het resultaat bereikt wordt.

Met data science wordt waarde uit data gehaald door middel van ‘feature engineering’. Het is het proces waarin ruwe gegevens worden omgezet naar features die kunnen worden gebruikt om een voorspellend model op te stellen met behulp van machine learning.  Deze stap kan worden overgeslagen bij machine learning, mits er gebruik wordt gemaakt van neurale netwerken. Een neuraal netwerk is een vorm van machine learning die het menselijk brein nabootst. Een computer herkent op deze manier nieuwe patronen zonder dat men daar instructies voor hoeft te geven. Door neurale netwerken kan een computer letters herkennen die door iemand zijn geschreven, maar neurale netwerken worden bijvoorbeeld ook gebruikt voor zelfrijdende auto’s.

Daarentegen is het lastiger om ML (machine learning) engineers te vinden. Elke branche kampt momenteel met een personeelstekort, maar senior IT’ers met de nodige programmeer skills zijn bijzonder schaars.

Kritische succesfactoren om data te laten werken voor verbetering van de dienstverlening

Gemeente Den Haag heeft een aantal jaar geleden besloten dat zij meer informatie gestuurd wil werken. Om meer inzicht te krijgen in de processen en met deze informatie de dienstverlening aan burgers te verbeteren. Vijf pijlers vormen het fundament voor deze strategische aanpak:

  1. Waarde creëren met data
  2. Basis op orde
  3. Datavakmanschap
  4. Datagovernance & Kwaliteit data
  5. Analyse

Gemeente Den Haag heeft de ambitie om sneller te kunnen reageren op vragen en voorspelmodellen zoals in onderstaande afbeelding kunnen hierbij helpen. Het voorspelmodel gebruikt een algoritme gebaseerd op open data. Op basis van historische data voorspelt het model het aantal Wmo* gebruikers per categorie. Deze informatie geeft ambtenaren meer inzicht in de ontwikkeling van het gebruik van de Wmo en genereert stuurinformatie voor beleidsvraagstukken, inkoop en financiën.

voorspelmodel

*Wmo staat voor Wet maatschappelijke ondersteuning. De Wmo ondersteunt burgers om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen met diverse diensten zoals een boodschappenservice en personenalarmering.

Gemeenten kunnen op wijkniveau vooruitkijken en een voorspelling maken voor de komende vijf jaar. Het is een initiatief van de Gemeente Den Haag, maar natuurlijk interessant voor alle gemeenten binnen Nederland.

Weer helemaal up-to-date

Het is goed om op de hoogte te blijven van de nieuwste technologieën en tools, zeker in de sterk veranderende wereld van data. Tijdens de Big Data Expo hebben onze experts waardevolle inzichten opgedaan en zijn zij zelfs een aantal tools tegengekomen die voor hen nog onbekend waren. Daar willen wij uiteraard meer van weten, dus hier gaan we ons de komende periode in verdiepen.

Nieuwsgierig naar wat Emile en Jeffrey nog meer geleerd hebben tijdens de Big Data Expo? Of wil je weten hoe jouw organisatie kan profiteren van bovenstaande ontwikkelingen? Neem gerust contact met ons op. We’re happy to help!

Selecteer je weergave.