Pancompany @ J-Spring 2023

21 juni 2023

Op 21 juni 2023 vond J-Spring in de Jaarbeurs in Utrecht plaats. Zoals ieder jaar trakteerde de Nederlandse Java User Group (NLJUG) de bezoekers op een mooi event met interessante talks. Ook was er gelegenheid om te netwerken en ervaringen uit te wisselen. Pancompany was als Business Partner van NLJUG uiteraard met een aantal collega’s aanwezig. Lees hier het verslag, dat onze collega Auke Haanstra, Java Developer, schreef over deze dag en de talks die hij heeft bijgewoond:

’21 juni was er weer een nieuwe editie van J-Spring, het lente-evenement van de NLJUG. Hoewel, er werden grapjes gemaakt dat technisch gezien een deel van de conferentie die dag in de zomer viel (de zomer zonnewende was ongeveer 5 uur ’s middags). De dag werd zoals gebruikelijk vooraf gegaan door een mooie act en keynote over de toekomst van kunstmatige intelligentie.

Twee presentaties die ik bezocht gingen over Project Loom, waarmee we als Java ontwikkelaars de beschikking krijgen over betere concurrency. De functionaliteit (3 JEPs) is reeds aanwezig in Java 20 als Incubator en Preview features en belooft veel van de performance en het gebruiksgemak die Kotlin gebruikers al kenden met Coroutines. Voor de Kotlin gebruikers is het goede nieuws dat ze de twee aanvullend kunnen gebruiken. Bouke Nijhuis kon ons een aantal zeer nuttige dingen over debugging uitleggen, en ons een aantal IntelliJ foefjes leren om alles makkelijker te maken.

Holly Cummins van het Red Hat Quarkus team verzorgde een keynote over het schrijven van groenere code, en Quarkus. En ze gaf een presentatie over testen met microservices, en natuurlijk, Quarkus. Zonder verder flauw te doen waren het heel goede presentaties waar zeker een flink aantal interessante dingen werden aangestipt, zoals dat testen nog belangrijker is met microservices, want distributed != decoupled. Services zijn namelijk pas echt decoupled wanneer ze onafhankelijk deployable zijn. En verder kunnen contract testing en geautomatiseerd testen in productie, wat vrij zelden gedaan wordt, nog veel voordeel opleveren.

Al met al was het een waardevolle dag met veel nuttige informatie, lekkere broodjes, en leuke ontmoetingen.’

Selecteer je weergave.