J-fall 2023, een recap:
Geschreven door: Sven den Boer, Java Expert
Al 20 jaar lang worden de Nederlandse Java developers verenigd via de NLJUG (Nederlandse Java User Group), die jaarlijks het evenement J-Fall organiseert. Een gigantische conferentie in Pathé Ede met duizenden bezoekers die kunnen genieten van tientallen sessies en workshops met het oog op Java en technologie. Dat het een populair evenement is werd duidelijk bij start van de ticketverkoop, die binnen een halve dag uitverkocht was.
Ook ik was een van de ongelukkigen die in de avond nog even een ticket dacht te kopen, maar van een koude kermis thuiskwam. Iedereen die geen ticket weet te bemachtigen kan deze alsnog krijgen door mee te doen aan de Masters of Java competitie, een dag voorafgaand aan de conferentie. Uiteraard besloot ik hieraan mee te doen en samen met mijn teamgenoot Leroy Truong wisten we een aantal van de zeer moeilijke Java opdrachten succesvol af te ronden. Tijdens de competitie werd weer eens duidelijk hoe onmisbaar een goede IDE (Intellij) is, want de voorgeschotelde editor had minder programmeerhulpjes, zoals code-completion, linting en syntax error highlighting, dan Notepad.
Op donderdag 9 november begon de J-Fall conferentie met een keynote van Sander Mak over kunst en softwareontwikkeling, die volgens hem nauw verbonden zijn. Ook gaf hij een uitleg over het verschil tussen een software developer en software engineer. In de sessie daarna nam Sharat Chander het community-gevoel van Java developers onder de loep. Hierin benadrukte hij het belang van zo’n community, omdat het ervoor zorgt dat Java een relevante taal blijft binnen software engineering.
De rest van de dag waren er verschillende sessies, waarbij developers zelf konden kiezen welke voor hen het meest relevant of interessant waren. Voor mij waren er twee sessies die eruit sprongen, waaronder “ASCII to Unicode, what can possibly go w̵̳̓r̸̡̽ǒ̴̝n̴̬ͣg̶ͤ͜?”, waarin Adam Michalik ons meenam in een reis door de wereld van character encodings en het verschil tussen ASCII en Unicode. Na afloop heb ik opeens een immens respect voor de implementatie van emoji’s gekregen. Iets wat ik niet verwacht had voorafgaand aan de sessie.
Ook de talk van Bouke Nijhuis over “AI coding assistants” was erg interessant en een goede wake-up call. Als developers zijn we vaak op zoek naar tools om onze workflow te vereenvoudigen, maar ook een beetje huiverig over de impact van AI op ons werk en de toekomst. Bouke liet zien dat AI echt een aanwinst is voor ons als Java developers dankzij de generatie van code en documentatie, het spotten van bugs en mijn persoonlijke favoriet, de uitleg van eerder geschreven code. Ik heb mijzelf alvast ingeschreven op de wachtlijst van de Jetbrains AI Assistant.
Naast de informatieve talks was er natuurlijk ook genoeg tijd voor netwerken met andere Java developers. De Nederlandse Java community is groot, maar ergens ook weer klein, waardoor het leuk was om oude bekenden en collega’s weer te spreken, onder het genot van een drankje.
Uiteindelijk was het weer een zeer succesvolle dag. Ik kijk al uit naar J-Fall 2024!
Check de aftermovie hier: