Review Open Meet-up: JAVA 16/17 Feature teaser and how to upgrade successfully

29 juni 2021

Op 29 juni organiseerde PanCompany een Remote Open Meet-up: Software Development die in het kader stond van de Java 17 LTS (Long Term Support). Zo’n 40 bezoekers zagen sprekers Danny de Vlam (Senior Java Consultant, PanCompany) en Johan Janssen (Java Architect, Sanoma Learning) door de materie heen gaan. Waarbij Danny een aantal aanstaande coole features beschreef en Johan vertelde hoe en waarom we zouden moeten upgraden naar Java 17.

Lees deze terugblik ook op de website van NLJUG.

Fun with Features

Na het welkom begon Danny aan het ‘Fun with Features’ blok met als onderwerpen de features: ‘enhanced instanceof’, ‘records’ en ‘switch expressions’. Alle 3 features die al een tijd beschikbaar zijn als preview, ondertussen ook alweer flink gewijzigd, en straks in september als ‘klaar’ gereleased zullen worden. Juist deze 3 features zullen vermoedelijk veel gebruikt zullen worden. De code voor deze voorbeelden is te vinden op: https://gitlab.com/pancompany_meetups/java17.

Why and how to upgrade to Java 17

Daarna nam Johan het over om te vertellen waarom en hoe je upgrade naar Java 17. Een van de belangrijkste redenen voor hem om deze talk te geven is omdat hij merkt dat developers dit lastig te schatten vinden of ontzettend overschatten. Voor de meeste projecten is het zo simpel als: repareer de compile en dependency errors en je bent klaar om te gaan testen.

Johan liet ook zien dat ‘t tijdens het upgraden ontzettend helpt om Docker containers te gebruiken om de nieuwste versie te bouwen/testen. Tijdens deze demo liet hij meerdere voorbeelden zien van hoe je van Java 8 tot Java 17 komt. De code voor deze voorbeelden is te vinden op: https://github.com/johanjanssen/JavaUpgrades.

Conclusie

Al met al weer een interessante PanCompany Open Meet-up, met een enthousiasmerende vooruitblik op nieuwe features en de geruststelling dat een upgrade weliswaar overdacht dient te gebeuren maar ook niet overschat hoeft te worden. Op naar weer een volgende bijeenkomst! Meer informatie over de features is te vinden op: https://www.techgeeknext.com/java/java17-features.

Selecteer je weergave.