Competence Meet-up: Playwright

15 februari 2023

Op 15 februari organiseerde Pancompany een meet-up met als thema Playwright. Het gebruik van deze testtool is afgelopen jaar sterk toegenomen. De eerste ervaringen van onze collega’s met betrekking tot het gebruik van de tool zijn positief. De hoogste tijd om met elkaar te bespreken wat Playwright te bieden heeft en hoe je ermee aan de slag kunt.

Een open-source, cross-browser tool voor end-to-end web testen

Na een korte inleiding introduceerde onze collega Erik Visser Playwright. Hij gaf aan dat het een nieuwe, open-source en cross-browser tool (library) is voor het uitvoeren van end-to-end testen voor webapplicaties. Met Playwright Node.js worden enkele API’s aangeboden om het testen van webapplicaties te automatiseren in drie belangrijke browserengines: Chrome, Firefox en Webkit. Een vergelijking van Playwright met de veelgebruikte tools Cypress en Selenium werd gemaakt. Met name op het gebied van performance, compatibiliteit, onderhoudbaarheid en de hoeveelheid “out of the box” toepassingsgebieden scoort Playwright beter. Daarnaast valt op dat er al veel documentatie beschikbaar is om het gebruik van Playwright te ondersteunen.

Van Cypress naar Playwright goed voor de performance

Vervolgens gaf Danny de Vlam een hoog-over inzicht in het gebruik van Playwright in zijn project voor onze opdrachtgever Malmberg. Binnen de organisatie is de overstap gemaakt van Cypress naar Playwright. Dat heeft met name op het gebied van performance een sterke verbetering opgebracht.

De Pancompany website getest

Ten slotte gaf Erik Visser uitleg over de installatie van Playwright en een demonstratie van de testscripts die hij had ontwikkeld om de Pancompany website te testen. Daarbij werden scripts uitgevoerd voor meerdere browsers en viel direct de goede performance op. Ook werden een aantal fouten in de scripts aangebracht om het gemak waarmee fouten kunnen worden hersteld te beoordelen. Tijdens de demo werd de werking van Playwright pas echt duidelijk en werden de vragen van de deelnemers gesteld. Er ontstond een leuke interactie tussen de engineers die samen op zoek gingen naar de antwoorden. Daarbij ontdekten ze enkele nieuwe toepassingen en best practices.

Al met al was het een interactieve en informatieve meeting waarin we kennis hebben kunnen delen op het gebied van geautomatiseerd testen. Het heeft ons geïnspireerd om de nieuwste en meest waardevolle technologie in te zetten bij onze opdrachtgevers.

Selecteer je weergave.