Bezoekverslag Front End Developer Love 2020 – part 2

Events

Theater Amsterdam was op 19 februari 2020 het toneel van de grootste frontend conferentie van Nederland: Frontend Developer Love. Groots alleen al door het immens (500m²) grote scherm en het indrukwekkende geluid in een zaal met plaats voor 1250 bezoekers. Vanuit Pancompany waren we met 5 developers aanwezig.

Na een bak koffie en een goed verzorgd ontbijt werd de conferentie rond 9 uur officieel afgetrapt. Er volgden een aantal interessante (en ook minder interessante) presentaties over een verscheidenheid aan onderwerpen. Van ‘How to pack your Webpack’ en ‘Modern Solutions for e2e testing’ tot ‘Beats, Rhymes and Unit Tests’, waar de presentator ook nog een goede rapper bleek te zijn.

Deel 1 van het verslag kan je hier vinden.

Lees hieronder verder voor deel 2 van ons verslag van een aantal van de talks.

Practical A11Y for Web Apps

Spreker: Bob Bijvoet, Technology Lead Front-end at ING
Verslag: Dwight Demmers, Frontend Developer @ Pancompany

Bob Bijvoet is Technology Lead Front-End bij ING en bij de ING staat Accessibility (A11Y) hoog in het vaandel. Immers moet een ieder geld kunnen overmaken van en naar zijn of haar rekening, ook als de persoon in kwestie blind, slechtziend, verlamd of enige andere vorm van een beperking heeft.

Niet alleen een bank als de ING behoort zich bezig te houden met het zo toegankelijk mogelijk maken van hun websites, maar volgens Bob zou iedere website toegankelijk moeten zijn. Volgens de WHO waren er in 2012 285,000,000 mensen in de wereld met een visuele beperking.

Bob legt uit dat het toegankelijk maken van je website veel verder gaat dan alleen het toepassen van ARIA-attributen en dat het gebruik van ARIA-attributen zelfs eigenlijk zoveel mogelijk vermeden moet worden, tenzij het niet anders kan. Immers, indien je HTML voldoet aan A11Y richtlijnen, zouden de markup en ervaring voor mindervaliden al correct moeten zijn. ARIA gebruik je alleen daar waar je markup echt niet anders kan en zo probeer je het dan alsnog accessible te maken. Maar als je standaard uit gaat van het van ARIA, dan ben je je minder bewust van eventuele fouten die je maakt.

Tevens vertelt hij dat je tegenwoordig steeds makkelijker kan testen of je website toegankelijk is dankzij tools als Google Lighthouse en de open-source NVDA-screenreader. Bob moedigt iedere developer aan om A11Y niet te zien als een “verplichting”,  maar als een extra uitdaging in ons dagelijks  werk.

Blazor with WebAssembly

Spreker: Don Wibier, Technical Evangelist at DevExpress
Verslag: Alfred de Klerk, Senior Frontend Developer @ Pancompany

Don legt uit hoe de webassembly standaard door Microsoft in het .NET platform is geïmplementeerd. Microsoft heeft hiervoor OSS software geïncorporeerd in het .NET platform, waardoor het mogelijk is om C# te gebruiken in plaats van JavaScript. Dit wordt gedaan door de gebruiker een compiler te laten downloaden. Dit heeft wel het nadeel dat de download groter is (op dit moment zo’n 800kb). Een voordeel van het gebruik van .NET is dat het goed geïntegreerd kan worden met .NET op de server. Gedeelde veldvalidaties zijn daar een voorbeeld van.

De demo is gebaseerd op een preview versie. De onywikkelingen op dit vlak gaan razendsnel, dus het kan zomaar zijn dat er grote verschillen zijn tussen de preview versie en de uiteindelijke stabiele versie.

The state of WebAssembly

Spreker: Sendil Kumar, Senior Software Engineer at UBER
Verslag: Alfred de Klerk, Senior Frontend Developer @ PanCompany

Sendil legt uit hoe webassembly intern werkt en waarom je voor sommige oplossingen WebAssembly zou kunnen gebruiken. Over het algemeen is WebAssembly sneller dan Javascript, maar als er gegevens tussen de webassembly runtime en de javascript runtime uitgewisseld moeten worden, kost dat performance. Verder legt Sendil de verschillen uit tussen Javascript en WebAssembly in de browser, de manier waarop javascript gecompileerd wordt, wat de rol van de optimizer is. Al met al een meer technische uitleg over WebAssembly en Javascript.

Na deze eerste dag van de conferentie stonden de volgende dagen geheel in het teken van VueJS en vooral de komende release van Vue 3. Onze collega Youri van den Brand was er bij! Lees hier zijn verslag (deel 1)

Gerelateerde berichten