Bezoekverslag Frontend Developer Love 2020 – part 1

Events

Theater Amsterdam was op 19 februari 2020 het toneel van de grootste frontend conferentie van Nederland: Frontend Developer Love. Groots alleen al door het immens (500m²) grote scherm en het indrukwekkende geluid in een zaal met plaats voor 1250 bezoekers. Vanuit Pancompany waren we met 5 developers aanwezig.

Na een bak koffie en een goed verzorgd ontbijt werd de conferentie rond 9 uur officieel afgetrapt. Er volgden een aantal interessante (en ook minder interessante) presentaties over een verscheidenheid aan onderwerpen. Van ‘How to pack your Webpack’ en ‘Modern Solutions for e2e testing’ tot ‘Beats, Rhymes and Unit Tests’, waar de presentator ook nog een goede rapper bleek te zijn.

Lees hieronder verder voor deel 1 van ons verslag van een aantal van de talks.

Thinking Small is changing Software development Big Time

Spreker: Sander Hoogendoorn, Chief Architect at Quby
Verslag: Joris Pieters, Full Stack Developer @ PanCompany

Sander Hoogendoorn komt energiek het podium op. Met zijn petje en zijn grijze baard lijkt hij sprekend op de avatar dat op het enorme scherm rondom ons getoond wordt. De toekomst van software development; kleinere teams of zelfs microteams, minder management, plattere organisaties, nog kortere cyclussen en kleinere componenten.

Sander houdt de manier waarop Scrum binnen de meeste organisaties gebruikt wordt tegen het licht. Zijn de refinement meetings van een uur met tien man wel nuttig? Moeten we allemaal blindelings het Spotify model nadoen? Hij plaatst vraagtekens bij de grote kantoortuinen waar veel ontwikkelaars moeten werken. Deze punten zijn voor dit publiek allemaal zeer herkenbaar. Het is een talk waarbij heel duidelijk wordt waarom Continuous Delivery, zelfsturende teams en microservices de toekomst zijn. Een inspirerende spreker over een onderwerp dat alle ontwikkelaars erg aanspreekt. Deze enthousiaste start van de conferentie was een perfecte opening. Kijk hier de presentatie terug.

Micro-interactions with React Spring

Spreekster: Emma Bostian, Design Systems at LogMeIn
Verslag: Sebastiaan van Achterbergh, Front-end Developer @ PanCompany

Met live coding laat Emma zien dat micro-interacties, of eigenlijk kleine animaties, met React Spring eenvoudig te maken zijn. Als voorbeeld codeert ze een invoerveld met validatie. Wanneer het veld niet valideert wordt de gebruiker hierop geattendeerd door een kleine animatie: het invoerveld schud even heen en weer en veranderd van kleur.

Verder wijst ze erop dat micro-interacties zeer nuttig kunnen zijn bij acties die even tijd kosten, zoals het wachten op een API response bij het activeren van iets. Door een kleine animatie toe te passen wordt het wachten als korter waargenomen door gebruiker dan wanneer er niks gebeurd.

Beats, Rhymes and Unit Tests

Spreker / performer: Tony Edwards, Education Outreach at Software Cornwall
Verslag: Sander Rombouts, Front-end Developer @ PanCompany

Een interactieve talk, waarin Tony onderzoekt of het mogelijk is om met de huidige Web Speech API, rap om te zetten in geschreven tekst. Uit de scores van de unit-tests die worden gedaan blijkt dat dit nog niet echt goed gaat! Maar dat wordt geheel goed gemaakt door Tony, die zich ontpopt als een echte performer…

Stay tuned for part 2!

Gerelateerde berichten