Competence Meet-up: Shift left and Shift right testing

Meet-ups

Dinsdag 21 mei was er een Competence Meet-up ten kantore van PanCompany Amsterdam. Het thema van de avond: Shift left and Shift right testing.

Onze collega Boris gaf een presentatie over shift left and shift right testing. Op basis van de verschillende fases van shift left testing, van traditioneel naar model based, werd besproken hoe ver de verschillende opdrachtgevers van onze collega’s zijn met deze ontwikkeling. Het blijkt er voor tal van ontwikkelorganisaties ruimte is om op het gebied van shift left testing ontwikkeling door te maken. Zeker als het gaat om het maken van ontwerpbeslissingen voor de lange termijn op het gebied van bijvoorbeeld architectuur, datamodellen en user experience.

Vervolgens zijn de 3 aandachtsgebieden van shift right besproken: performance, opbrengsten (business value) en waardering (social feedback). Op dit punt gaf slechts 1 collega aan dat bij zijn opdrachtgever een shift right strategie is geïmplementeerd. Een voorbeeld dat hij gaf van het implementeren van shift right op het aandachtsgebied Opbrengsten is het rapporteren over de devices en versies van operating systems die klanten gebruiken om hun applicaties op te draaien.

Daarna gaf onze collega Fatih een presentatie over en demo van zijn werkzaamheden bij zijn opdrachtgever. Een indrukwekkend verhaal over het gebruikte platform, hoe de ontwikkelorganisatie functioneert en wat hen in staat stelt om 2 maal per dag een release naar productie te brengen, ondanks de hoge eisen die er gesteld worden. Hij gaf een demo van zijn geautomatiseerde testset en runde een aantal scripts. De scenario’s zijn in één repository opgeslagen, een zogenaamde monorepo, waardoor alle geautomatiseerde testen voor elke developer beschikbaar zijn en gedurende het gehele ontwikkeltraject uitgevoerd kunnen worden. Dat past geheel binnen de shift left testing strategie. Deze demo werd zeer interessant bevonden en geeft weer nieuwe ideeën om toe te passen in de eigen opdracht.

Al met al weer een leuke en leerzame Meet-up! Op naar de volgende…

Gerelateerde berichten