Competence Meet-up: Reactive Programming

Meet-ups

Afgelopen donderdagavond waren beide vestigingen van PanCompany het toneel van een Competence Meet-up met als onderwerp: Reactive Programming. In de “nieuwe” vestiging in Amsterdam was de bijeenkomst voor de frontend developers en in Den Bosch die van de backend ontwikkelaars.

Na een hapje, een drankje en een leuke kennismaking met een paar nieuwe collega’s was het tijd voor het gezamenlijke onderdeel van de Meet-up. Via een videoverbinding heeft onze collega en Competence Developer Backend Development, Christiaan Rudolfs in een presentatie van ongeveer 25 minuten het principe van Reactive Programming uiteengezet. Een duidelijk verhaal met korte code voorbeelden, (de in Reactive Programming bekende) Marble Diagrams en een paar van de vele definities die online te vinden zijn.


Marble Diagram van de Merge operator

Marble Diagram van de Merge operator

Maar het echt begrijpen en kunnen toepassen van Reactive Programming begint pas als je er hand-on mee aan de slag gaat. Tijd dus voor de workshops!

De backend-ers in zijn door Christiaan aan het werk gezet met het maken/transformeren van streams in RxJava 2 en Project Reactor. Ook waren er een paar frontend integratie opdrachten met Server Sent Events en WebSockets (server side gemaakt in respectievelijk Micronaut en Vertx).

In Amsterdam zijn de frontend-ers aan de slag gegaan met het bouwen van een simpele “Timer Component” met behulp van RxJS. Door dit stap voor stap te doen werd iedereen uitgedaagd om na te denken over de verschillende manieren waarop streams kunnen worden gecreëerd en gemanipuleerd.

Het was al met al een zeer geslaagde Meet-up met een hoge opkomst op beide locaties rondom een niet al te eenvoudig onderwerp. En er is nog heel veel om te leren!

Gerelateerde berichten