Bezoekverslag JFall 2019 – part 1

Events

Vorige week vond weer de grootste Java conferentie van Nederland plaats: JFall. Onze collega Christiaan Rudolfs was erbij en doet in 2 delen verslag. Hieronder deel 1 van zijn verslag!

JFall 2019, uitverkocht huis!

JFall werd donderdag 31 oktober 2019 gehouden in Pathé te Ede. Net als vorig jaar een geweldige locatie en met meer dan 1500 bezoekers volle bak!

De eerste early bird-ronde is al vroeg gepland, namelijk om 08:00 uur en nog voor de officiële opening van het event. Op tijd de auto in dus! ‘n Uurtje rijden (met file) vanaf Den Bosch, parkeren, inchecken en om tien over acht kunnen we plaatsnemen bij de eerste sessie over de toepassing en het waarom van een Service Mesh.

What’s a Service Mesh hand why do I need one?

Spreker: Jeroen Reijn

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan dat organisaties massaal Monolieten aan het transformeren zijn naar gedistribueerde Microservices. Het (operationeel) beheersbaar houden van een netwerk aan microservices en de interactie tussen deze microservices is complex naarmate het aantal services toeneemt. Deze sessie gaat in op de concepten en het gebruik van een Service Mesh: een infrastructuur laag die (o.a.) verantwoordelijk is voor snelle, betrouwbare en veilige ‘service-to-service’ communicatie.

De voor -en nadelen van het gebruik van een Service Mesh worden goed in kaart gebracht en toegelicht met behulp van Istio. Een van de punten om rekening mee te houden is bijvoorbeeld dat de communicatie van service instanties verloopt via een sidecar proxy en dat hiervoor extra resources gereserveerd moeten worden. Afsluitend is er een goede live demo, waarin met behulp van Kiali een Istio Service Mesh inzichtelijk wordt gemaakt.

Opening & Keynotes

JFall 2019 wordt geopend met een spectaculaire dance, waarna Bert-Jan Schrijver met voldoende humor het event aftrapt en de eerste keynotes inluidt.

In de eerste keynote wordt vooral duidelijk gemaakt hoe eenvoudig de Rabobank met behulp van het Pivotal Cloud Foundry platform applicaties naar productie kan deployen. De sprekers demonstreren dit ook live on-stage door een Flappy Bird game naar productie te deployen.

In de tweede keynote geeft ABN AMRO aan waarom API First ontwikkeling noodzakelijk is om Open Banking (o.a. PSD2) initiatieven te kunnen omarmen. Benieuwd hoe je ABN AMRO APIs kunt gebruiken in een applicatie? Verken dan de ABN AMRO developer portal.


JFall1.png

How and why GraalVM is quickly becoming relevant for you

Sprekers: Lucas Jellema & Adnan Drina

Er is de laatste tijd veel te doen rondom GraalVM. In deze sessie wordt uitgelegd waarom GraalVM een belangrijke rol kan gaan spelen in de nabije toekomst van de ontwikkeling van (Java) applicaties.

In een demo tonen de sprekers aan dat een eenvoudige Java applicatie met GraalVM Native Image resulteert in een op zichzelf staand uitvoerbaar programma dat super snel opstart en een minimale hoeveelheid geheugen nodig heeft. GraalVM Native Image maakt dit mogelijk door gebruik te maken van Ahead Of Time (AOT) compilatie. In de sessie wordt besproken wat de beperkingen zijn voor Java wanneer gebruik gemaakt wordt van native images en er wordt ingegaan op de verschillen en eigenschappen van Ahead Of Time (AOT) versus Just In Time (JIT) compileren. GraalVM Native Image zorgt ervoor dat Java de concurrentie met lichtgewicht runtime omgevingen (zoals bijvoorbeeld Node.js) aan kan en dat Java een reële mogelijkheid wordt om in bijvoorbeeld Serverless toepassingen te draaien.

Een andere interessante mogelijkheid die GraalVM biedt is ‘polyglot interoperability’. Dit houdt in dat we vanuit de Java code gebruik kunnen maken van code die geschreven is in JavaScript, Python, C++ of andere programmeertalen die vervolgens in een gedeelde runtime uitgevoerd wordt. De onderliggende techniek die dit mogelijk maakt is het Truffle Language Implementation Framework. De toekomst zal leren hoe deze polyglot interoperability in de praktijk haar nut gaat bewijzen, maar interessant is het zeker!


JFall2.png

Morgen deel 2 van Christiaan’s verslag. Stay tuned!

Gerelateerde berichten