Competence Meet-up: Performance engineering

Meet-ups

Op dinsdagavond 19 november stond er weer een Competence Meet-up in Utrecht op het programma. Thema van de avond: performance engineering. De centrale vraag was welke plek performance heeft in de gehele ontwikkel- en beheerketen. Het uitvoeren van performance testen heeft weinig toegevoegde waarde als er geen requirements op dat punt zijn en analisten en programmeurs er geen rekening mee houden. De applicatie moet dan net zo snel zijn als de vorige of die van de concurrent.  

Na de introductie presenteerde onze collega Erik Visser, Performance Tester, een stappenplan voor performance testen en deelde hij zijn ervaringen met performance testen in zijn huidige opdracht bij Achmea. Hij gaf aan dat er Performance Engineering nog volop in ontwikkeling is. Hij spendeert veel aandacht aan het achterhalen van de requirements en het ontdekken waarom bepaalde requirements worden gesteld. Daarbij schenkt hij aandacht aan het ontwikkelen van performance van gehele business processen. Want dat is wat klanten ervaren. Het uitvoeren van performance testen door teams op delen van de keten is niet goed genoeg.

Vervolgens presenteerde onze collega Fatih Topcuoglu, Agile Test Engineer, zijn proof-of-concept voor De Persgroep om testen in  de CI/CD pipeline te versnellen. Om meerdere malen per dag snel te kunnen deployen in productie was de wens om de duur van het geautomatiseerd testen sterk te reduceren van twintig naar acht minuten. Daarvoor maakt hij gebruik van een tweede tool, Cypress.io, naast de bestaande tool Selenium. Door runs parallel uit te voeren heeft hij voor elke test suite bepaald welke tool het snelste is. Met een sterke reductie van de doorlooptijd als gevolg.

Na de pauze presenteerde onze collega Christiaan Rudolfs, Java Developer/Architect, een aantal stellingen met betrekking tot performance engineering. Het doel was om de ervaringen in onze opdrachten te delen. Omdat er professionals van diverse expertises aanwezig waren, werd het onderwerp vanuit diverse perspectieven besproken. Een levendige discussie kwam op gang. Over één ding waren we het eens: er is op het terrein van performance engineering nog een wereld te winnen.


cd meetup.JPG

Gerelateerde berichten