Bezoekverslag Big Data Expo 2019

Events

Op 18 en 19 september werd in de Jaarbeurs hallen in Utrecht de jaarlijkse Big Data Expo gehouden. Een belangrijk event voor professionals die zich bezig houden met data, business intelligence en analytics. Onze collega Bryce Kerseboom, data enthousiast en Business Intelligence professional, was hierbij aanwezig.

De expo stond dit jaar voornamelijk in het teken van de ontwikkelingen op het gebied van Data Science met een sterke focus op Artificial Intelligence & Machine learning. Bryce woonde een aantal lezingen bij. Van de 2 wat hem betreft meest aansprekende doet hij verslag.

Data-driven innovation in customer service 

In deze lezing vertelde Daan van der Mijden, Director customer service bij Samsung, hoe Samsung er, in samenwerking met business partner Building Blocks, na verschillende mislukkingen uiteindelijk in geslaagd is om een succesvolle AI toepassing te ontwikkelen.

De applicatie is in staat om realtime gesprekken van de klantenservice te analyseren, om daarmee service medewerkers direct van inzichten en advies te voorzien gedurende hun gesprekken met klanten. Het systeem zet geluidsfragmenten (de opgenomen telefoongesprekken) realtime om naar tekst. De tekst kan vervolgens bevraagd worden door het onderliggende datamodel.

Het geeft aan dat de techniek erg ver is gekomen in de afgelopen jaren en dat het nu mogelijk is om realtime telefoongesprekken te kunnen analyseren. Wil je de slides van de prestatie in zien? Je vindt ze hier.

Conversieverhoging door realtime gedragsgebaseerde bannering

Margot Rozendaal, Manager customer intelligence, en Rogier Vlijm, Teamlead data, van DPGmedia vertelden hoe zij Machine learning gebruiken om realtime banners toe te passen op hun nieuwspagina’s zodat elke bezoeker een passend aanbod krijgt.

Ruim vijf miljoen Nederlanders bezoeken dagelijks de nieuwspagina’s van DPG Media. Het leesgedrag van de bezoekers (onderwerpen, bezochten pagina’s) wordt geanalyseerd. Zodoende kan er beter ingespeeld worden op de interesses van klanten.

Het model is gebouwd in Python. Er is een eigen segmentatiemodel ontwikkeld wat gebruik maakt van het leesgedrag van de bezoekers , hen bepaalde categorie├źn (topics) toebedeeld en vervolgens berekent hoe hoog een bepaalde bezoeker per categorie scoort. Aan de hand van de segmentatie worden er relevante artikelen van dat moment aangeboden welke passen bij de leesinteresses van de bezoeker en worden er banners gegenereerd en aangeboden met abonnementen en andere producten. Dit moet leiden tot hogere conversies ten opzichten van generieke bannering.

Het was zeer interessant om te horen hoe een groot mediabedrijf Machine learning toepast om een hogere conversie per klant te genereren.

Tot slot

De Big Data Expo van 2019 is zeer goed bevallen. Goed om te zien dat bedrijven niet alleen hun successen delen maar ook hun gemaakte fouten zodat hier door anderen van geleerd kan worden. Het is ook fijn om weer up to date te zijn met de ontwikkelingen op het gebied van Data Science, nu dat steeds een belangrijkere rol begint te spelen binnen bedrijven.

Kortom, op naar de Big Data expo 2020. Hopelijk zie ik jullie daar.

 


BDE.png

Gerelateerde berichten